EekhoornKunst

begint in het bos

1boom poster en mens 72

Zó groot

Uit een klein stukje van deze boom ga ik een eekhoorn snijden.

 

 

 

 

 

 

Behalve mijn eekhoorn zitten er zo’n 70 houtprojecten van anderen in deze boom verborgen. Wij presenteren ons in de maand oktober. Het project heet dan ook heel toepasselijk 1Boom.

 

Maart 2013. De boom is geveld en het hout is beschikbaar. (Filmpje van het vellen).

Takken klein gekleurd

Mijn bestelling, takken met een diameter van een centimeter of vier,  haal ik op in het bos. Verrassing, er ligt zelfs dikker hout voor me klaar en ik vind in de struiken ook nog achtergebleven takken. Zo struin ik daar een poosje rond en

ik vraag aan de bomen:

Stronk met tekst klein

‘Brieven schrijven?’, denk ik. ‘Nooit bomen gezien die kunnen schrijven. Een eekhoorn misschien?

Dat voelt vertrouwd. Ik zie het zo voor me, een eekhoorn springend van tak naar tak of over de grond in een huppeldrafje. Een eekhoorn voor het overbrengen van boodschappen. ‘Bos, we hebben een deal, ik ga voor jullie een brievenschrijver maken!’

 

Aan mooi snijden kom ik voorlopig niet toe. Om de simpele reden dat mijn eekhoorn kennis niet groter is dan ‘dun, lang en een pluimstaart’. Dat wordt studeren. De dunne takken rechtop tegen de achtermuur gezet en de wat dikkere takken gekort zodat ze in emmers passen. Water er in en klaar maar weer.

 

 

Emmer klein

 

Mijn eekhoorn studie reis

- keywords in een kleurtje -

Ik begin met foto’s en filmpjes bekijken. Kies een eekhoorn uit waarvan ik denk dat hij in mijn stammetje past en maak een eenvoudig kleiwerkje zonder details om énig besef te krijgen van vorm.

 

Een eerste poging in hout. Het lijkt ‘n beetje. Een, zeg maar ruimtelijke versie van de foto.

 

 

Ik ontdek dat ik liever snijd (materiaal weghaal) dan boetseer (materiaal toevoeg). Het zijn verschillende processen. Voor mijn volgende poging neem ik schuim, dat werkt lekker snel.

Omdat ik geen levend model heb, slechts platte beelden, hebben mijn handen het maar moeilijk. Er ontbreekt informatie in mijn hoofd die mijn handen kan sturen. Ondanks het minutieus bekijken van filmpjes en door te tekenen.

Eekhoorn, ik wil je van binnen zien! Ik ga een skelet zoeken op internet.

Dát is kennis, kijk maar eens naar zo’n schouderblad en naar de voorpoten; waar die achterpoten vandaan komen en waarom die kop zo typisch is!

 

De volgende poging, schuim-eekhoorn nummer twee, heeft zowaar dijen en poten gekregen. Het begin van contact tussen eekhoorn en tak is er. Stap voor stap kom ik dichterbij.

 

model
DSC01392 op tak klein
DSC01398 tak in schuim klein
skelet klein
DSC01402 derde eekhoorn klein

 

Het hout heeft ondertussen maanden in het water gestaan. Ik neem me voor om over een paar weken te beginnen met snijden. Ik begin met de bast er af te halen en het hout kan vervolgens een poosje buiten uitdruppen. Probeer je hierbij voor te stellen de overheerlijke geur van bedorven bast.

Wanneer is het hout genoeg uitgedrupt? Geen idee. Maar het mag in ieder geval niet te droog worden. Omdat droog hout scheurt en snijden in vochtig hout veel gemakkelijker is.

De voorgenomen paar weken zijn uit gelopen tot zes weken. Maar wat blijkt, het hout is precies goed. Het hakken gaat soepel. Heerlijk.

 

Tak klein

De dikste tak heeft een diameter van een kleine acht centimeter. Toegeven, het is niet riant. Maar het moet kunnen.

Het móet kunnen….het moet kunnen….al hakkend komen er barsten in mijn vastberadenheid, mijn innerlijke stem begint te protesteren. In mijn hoofd  zie ik een uitgebluste eekhoorn met slap hangende poten die zegt: ‘Sorry hoor, ik houd die ingeklapte poten niet langer vol. Ik heb kramp in mijn dijen en voor mijn voeten is geen plaats’ .

eekhoorn in stam 1
eekhoorn in stam 22

Ga naar deel twee van Eekhoornkunst